University of Oregon, Student Rec. Ctr.

Video Wall Installation - Eugene, OR

Background

The Student Recreation Center (SRC) offers fitness, sports activity and wellness options to the campus community. To accommodate growth, the university renovated the facility and added 110,000 sq. ft. of new space. The new SRC opened with a vibrant main entrance featuring a giant rock wall on the left and a 36-foot video wall on the right.

Design Goal

The SRC’s goals for the video wall were three-fold;

  1. Create a platform for vibrant messaging to communicate the SRC’s programs
  2. Limit the environmental impact
  3. Include the flexibility to display a variety of content

Solution – Video Wall Installation

CompView specified and installed 55-inch Clarity Matrix LX55HDS displays, in a 32-unit array that is eight-wide by four-high (8×4) and is located 10 feet off the floor. “In terms of impact and performance this solution sets a high bar for large scale video wall installation in a public space. It is engineered with many value-added features,” says John Cathey, Systems Integration Sales for CompView. “For starters, we like its thin profile and ultra-thin bezels.” The total mounted depth is less than four inches and the tiled bezel width is 5.5 mm. “Both dimensions are significantly larger on other products, making them more intrusive and less appealing architecturally.”

A second important attribute is the sustainable nature of the video wall installation, a feature that is in keeping with the University’s overall environmental consciousness. The video wall supports this by virtue of how it is designed. While the video wall is comprised of 32 individual displays, it is not necessary to provide power to each of these individually, in the form of dedicated power outlets. Instead, every display is daisy-chained to the next, and power is taken from a single source located in a rack room some 125 feet away from the video wall. This, indirectly, simplifies the electrical infrastructure, and with each display only drawing 231 watts of power, total power consumption is well within targets desired for the video wall.

In addition, the video wall installation is on a unique support structure that speeds and simplifies the mounting and alignment of displays and capitalizes on the ability to remotely locate each displays’s electronic components, such as power supplies and controllers. “As a result, the BTU level – or heat load- of the video wall is kept to the very minimum, at a level that is significantly lower than other video walls,” says Cathey. “For the University, this means lower heat output and lower cooling costs – factors which contribute to the high LEED1 score that was set for the SRC; another sustainability goal,” Cathey adds.

An additional benefit of the mounting system is the ease of serviceability it provides. Any individual display can be tilted out at the bottom and removed, to facilitate its own maintenance or replacement. “This approach is much better than with other video walls, where servicing one display, means powering down and dismantling sections of an entire video wall. With this mounting system, the process would be much quicker and easier, and the area would not be significantly disrupted by the presence of maintenance equipment,” Cathey says further.

The staff at the SRC enjoys the ease of use and flexibility of the video wall. The system uses the TVOne CorioMaster Video Wall Processor to display multiple types of content simultaneously in a variety of configurations.

“We almost always depict aspects of the many SRC programs in the outer quadrants of the video wall along with live broadcast feeds in the center section. This not only lets viewers see the full breadth of what we offer in SRC, but it allows us to also entertain them in a very effective and memorable way,” says Bryan Haunert, Associate Director of the Student Recreation Center.

“We wanted a platform that was dynamic, and would give us the ability to show multiple forms of content at any time—virtually anything we believed that would provide a wow factor for the SRC as a whole, but also would resonate with any specific audience we might want to reach. The video wall gives us that platform.” says Haunert. This, he said, is a dramatic improvement over traditional static signage and further makes the video wall a compelling communications asset.

Project Summary

SCOPE

36-foot video wall, 55″ displays 8w x 4hfor digital signage and broadcast ; tiltable display mounts for individual display maintenance; speaker and wireless microphone systems

INDUSTRY

Education
  • For immediate assistance, please call 800-448-8439.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.